Palacsinta – az örök sláger

Sokszor a legegyszerűbb ételekkel lehet a legnagyobb sikert aratni az ebédlőasztalnál. Az egyik ilyen étel a palacsinta, amely hihetetlen sokszínűsége miatt mindenki szívébe belopja magát. Íme egy alaprecept és néhány tuti tipp, hogy a végeredmény magáért beszéljen.

Hozzávalók a palacsintatésztához

  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 300 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • egy kevés szénsavas ásványvíz
  • 3 evőkanál olaj
  • 150 ml langyos csapvíz

Elkészítés

A felsorolt hozzávalókat egy nagyobb keverőtálban összekeverjük és ügyelünk rá, hogy csomómentes legyen a tészta. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha a lisztet csak apránként tesszük hozzá és a végén botmixerrel átforgatjuk. A szódavíz mennyiségére nagyon kell ügyelni, éppen csak egy löttyintésnyit tegyünk bele, különben nagyon lyukacsos lesz a végeredmény. Ha valaki édesebben szereti a palacsintát, akkor se tegyen bele több cukrot, mert a palacsinta le fog égni, inkább a tölteléket készítse édesebbre.

A kész tésztát minimum 30 percre tegyük hűtőbe, majd tejjel/liszttel javítsunk az állagán, ha szükséges. Akkor jó, ha olyan, mint egy picit sűrűbb krémleves. Serpenyőben egy kevés olajat felhevítünk és aranybarnára sütjük a palacsintákat. Figyeljünk, hogy minden palacsinta között újra megkenjük olajjal a serpenyőt.

Töltelékek

Van, aki az édesre, van, aki a sósra esküszik. Íme a mi kedvenc tölteléklistánk:

  • nutellás
  • kakaós
  • túrós
  • fahéjas
  • lekváros
  • mákos
  • pudingos
  • sajtos-tejfölös
  • mézes
  • sonkás-sajtos
  • gesztenyés
  • spenótos

Még több receptért kattints ide.